Sådan fremstilles rom

Betalt indhold

Rom er en af de mest populære og udbredte spiritus i verden, og den nydes i stor stil af folk i alle aldre. Således er rom en universal nydelsesdrik, som ikke kræver sin fortrinsret hos et specifikt segment, men derimod omfavner mangfoldighed og fællesskab med dens vidunderlige noter og aromaer. Rom danner udgangspunktet for fordybelse og ro, hvilket mange mennesker påskønner i en travl hverdag.

Og rom kan være lige så forskellige som hund og kat, hvilket gør det utroligt spændende at smage på alt fra Appleton Estate 21 til en El Dorado 12. Der ligger et hav af forskellige smagsindtryk og aromaoplevelser, som bare venter på at blive opdaget samt oplevet af dig.

Men hvordan blev det overhovedet til?

Rom og colaVi skal et smut tilbage i tiden og for at være helt nøjagtig skal vi tilbage til 1620’erne, hvor plantageslaver på de Caribiske sukkerrørsplantager opdagede, at melasse kunne fermenteres til alkohol. Herfra gik det over stok og sten med at forfine hele processen, og rommens popularitet bredte sig hurtigt til det Nordamerikanske kontinent.

I slutningen af 1600-tallet var rommen den mest populære betalingsform ved trekantshandlen og havde altså overgået den franske brandy.

Men hvilke processer er det helt præcist at melassen fra sukkerraffineringsprocessen skal igennem, før det kan hældes på flasken og sælges over alt i verden, som den elskede drik vi alle kender som rom?

Sådan foregår det…

Helt basalt kan rom beskrives, som den spiritus der destilleres på biprodukterne fra sukkerrør. Typisk vil der være tale om saften fra sukkerrørene, sukkerrørssirup eller den såkaldte melasse og sukkerrørenes betydning for fremstillingen af rom, kan sammenlignes med maltens betydningen for fremstillingen af whisky.

Først bliver sukkerrørene høstet og knust hvorefter saften fra rørene bliver indsamlet. Rørsaften bliver nu opvarmet, så overfladen bliver dækket af rent krystalliseret sukker, mens resten bliver omdannet til en mørk sirup.

Denne sirup bliver til melasse, hvis rørsaften raffineres yderligere, hvilket gør den mørkere og mere bitter, og melassen bliver så fortyndet mens der tilsættes gær, hvilket forvandler sukkeret til alkohol.

Denne proces giver en alkoholprocent på mellem 8-10%, så for at nå op på den rette styrke til rom, destilleres væsken ´for netop at fjerne al overskydende vand. Destilleringsprocessen gentages indtil at massen har en alkoholprocent på 60-70%, hvorefter den fortyndes og lægges på egetræsfade.

Det er på fadene rommen for alvor får lov til at udvikle sine personlige karaktertræk, hvad angår aroma, smagsnoter og dens vidunderlige farve. Fadene er også med til at gøre rommens fremtoning mere blid, rund og behagelig at have med at gøre.

Når rommen har lagret i de antal år, som den er tiltænkt, skal den på flaske og medmindre det er en single cask aftapning, som betyder at flasken udelukkende tappes fra et enkelt fad, så skal rommen igennem en blending, som er sidste rejse inden rommen rammer flasken.

Langt de fleste rom er blendede, hvilket vil sige, at en masterblender sørger for at sammensætte årgange og fade, så de bedste romflasker kan blive fremstillet.

Der er stor forskel på smagene af rom, da klima og jordtypen for de sukkerrør som danner rammen for en rom, har stor indflydelse på det endelige resultat. Så rom fremstillet af melasse fra Cuba adskiller sig fra rom fremstillet af melasse fra Barbados.

Der findes uendeligt mange forskellige romtyper, som alle har deres særlige karaktertræk. Og med et lille indblik ind i romfremstillingens vidunderlige verden, har du en bedre forståelse for, hvad rom egentlig stammer fra, næste gang du skal ud og finde dig et lækkert glas rom.

Rigtig god fornøjelse!

Indholdet på denne side er sponsoreret mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk